torsdag 15. oktober 2009

Bildekavalkade Jordan, del 1, Madaba, Mount Nebo, Dødehavet


I Madaba er det masse mosaikker fra forgangne tider. Enkelte av dem er overraskende godt bevart, siden de har vært dekket av gips og lignende. Her forklarer guiden vår, Rijad (eller no' sånt) hva et av bildene forestiller.

Fra Mount Nebo kan vi på klare dager se til det forjettede land - akkurat som Moses. Det er sagt at Moses aldri kom lenger enn hit, men det er ingen som vet hvor han ligger begravd. Vi måtte nøye oss med å se i riktig retning, for det var for disig til at vi så helt til Israel. Vi så imidlertid over grensa i et annet tilfelle, tror jeg har bilde av det til og med!

Dødehavet er i tillegg til saltinnholdet kjent for å ha bl.a gjørme som er helsebringende. I håp om å bli noen år yngre på ti minutter var det noen av oss som smurte seg inn med denne substansen. For meg var det nok å plaske litt rundt i havet, jeg ble sleip som såpe av det alene! En anbefaling eller to å følge: ikke smak på vannet (usj og dobbelusj) og ikke få vannet i øynene! Og hvis du har små sår vil du fort kjenne dem, saltinnholdet er på over 25% for øyeblikket. Og ja, det gikk an å flyte på ryggen og lese avisa!

Saltet setter spor i sjøkanten. Vakkert, men dødelig.


Solnedgang sett fra Lots grotte. Du vet Lot, hvis hustru og døtre ble til saltstøtter fordi de snudde seg og så tilbake på Sodoma og Gomorra da de fikk flykte derfra...

Ingen kommentarer: